Генератор на url на кеш на Google AMP

Google-AMP-Кеш-URL-Генератор создава соодветна URL-адреса во AMP-Кеш-формат од нормалното URL на која било под-страница, на која било веб-страница.

опции
:

Изградете URL-адреса на кешот AMP


http

Со генерираната URL-меморија, верзијата AMP на веб-страница зачувана во кешот на Google AMP може да се нарече АКО соодветната страница е веќе индексирана од Google и зачувана во кешот на Google.

Може да се вметнат повеќе URL-адреси во полето за внесување URL-адреса за групна обработка на URL-то за да се создаде URL-адреса на кешот на Google AMPHTML за повеќе URL-адреси во исто време. За да конвертирате голем број URL-адреси во URL-адреси на кешот на Google AMP, URL-адресите мора да се внесат во полето за внесување одделено со прекини на линии. Односно, Google-AMP-Cache-URLs-Converter може да се вметне само една URL по линија.


Реклама

Формат на URL-адреса на кешот AMP


link

Ако е можно, кешот на Google AMP создава поддомен за сите AMP страници што се на ист домен.

Прво, доменот на веб-страницата се претвора од IDN (код за пони) во UTF-8 . Кеш серверот заменува:

 • секој - (1 цртичка) до - (2 цртички)
 • секој . (1 поен) до - (1 цртичка)
 • Пример: amp-cloud.de ќе стане
  amp--cloud-de.cdn.ampproject.org

Конвертираниот домен е адреса на домаќинот на URL-то на кешот на Google AMP. Во следниот чекор, се составува целосната URL-адреса на кеш меморија, со следниве делови додадени на адресата на домаќинот:

 • индикатор кој го класифицира типот на датотека
  • a / c / за AMPHTML-датотеки
  • a / i / за слики
  • a / r / за фонтови (фонтови)
 • индикатор што овозможува вчитување преку TSL (https)
  • a / s / да се активира
 • оригиналната URL-адреса на веб-страницата без шемата HTTP

Пример за URL во формат URL на кеш на Google AMP:


beenhere

Примерен оригинален URL:

 • https://amp-cloud.de/amp-cache-url-generator.php?test=123&abc=hallo+welt

Теоретски АМП кеш URL:

 • https://amp--cloud-de.cdn.ampproject.org/c/s/amp-cloud.de/amp-cache-url-generator.php?abc=hallo%2Bwelt&test=123

Што е кеш меморија на Google?


dns

Дел од забрзувањето на веб-страниците во формат Google AMP е предизвикано од автоматското складирање во кешот на серверот од пребарувањето Google . Ова значи дека AMP верзиите на веб-страниците не се вчитуваат од веб-серверот на веб-страницата, како што обично се случува, туку директно од резултатите од пребарувањето на пребарувањето на Google, од еден од серверите на Google (серверот за меморирање Google AMP) , кој обично овозможуваат значително побрзо време на вчитување.

Ова значи дека Google индексира и зачувува верзија на страницата AMP на сопствениот сервер, под независна URL-адреса на серверот AMP, што е создадена според одредена шема. Со оваа URL, во формат URL на кешот AMP , можете да ја повикате и да ја видите тековната верзија AMPHTML што е моментално зачувана во AMP кешот на пребарувачот Google. - Повеќе информации за кешот на Google AMP .


Реклама